De Amsterdamse AEX-index sloot 0,4 procent hoger op 315,98 punten. De MidKap-index kreeg er eveneens 0,4 procent bij tot 512,39 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt sloten vlak tot 0,1 procent hoger. Londen verloor 0,1 procent.
,,De markt houdt prima stand na de plussen van vorige week”, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers. ,,Nu draait het om de kwartaalcijfers. De verwachtingen daarvoor zijn niet hooggespannen, dat is goed.”
Citigroup
ASML (plus 0,4 procent) komt woensdag als eerste AEX-fonds met kwartaalcijfers. Plomp denkt dat het bedrijf een van de uitblinkers zal zijn, maar vindt met name de resultaten in de financiële sector belangrijk. ,,Banken zitten in een lastig parket. Deels door eigen toedoen, deels door de politiek. De vraag is hoe het staat met de eigen vermogens en het uitlenen van geld.”
De Amerikaanse bank Citigroup zag de winst op jaarbasis met 12 procent dalen tot 2,95 miljard dollar. Bestuursvoorzitter Vikram Pandit sprak van een sterke groei in zowel uitgeleend geld als in de deposito’s bij de bank. Risicovolle bezittingen namen echter verder in waarde af. De bank heeft die nu voor 920 miljoen dollar negatief in de boeken staan in vergelijking met een negatief saldo van 661 miljoen dollar een jaar eerder.
Dividendbeleid
PostNL was met een min van 2 procent de sterkste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Het Financieele Dagblad schreef maandag dat het bedrijf dit jaar wellicht geen dividend uitkeert vanwege vertraging bij de overname van TNT Express (min 1,4 procent) door het Amerikaanse UPS. PostNL, dat een belang heeft van 29,9 procent in TNT Express, ontkende echter dat er wijzingen ontstaan in het dividendbeleid. Over 2012 wordt naar verwachting een stockdividend uitgekeerd, liet het bedrijf weten.
ING kreeg er 1,1 procent bij en hoorde daarmee tot de sterkste stijgers in de AEX. Japanse en Koreaanse media meldden maandag dat onder meer de verzekeraars Dai-Ichi Life Insurance en Korea Life Insurance beide een bod hebben uitgebracht op Aziatische onderdelen van het Nederlandse bank- en verzekeringsconcern.
Sage
De Britse softwareproducent Sage liet maandag weten dat de activiteiten op het Europese vasteland in het tweede kwartaal niet zijn gegroeid vanwege moeilijke marktomstandigheden. Sage verloor 3,2 procent, maar de Nederlandse concurrent Unit4 kreeg er van beleggers echter 0,7 procent bij.
De euro noteerde 1,2265 dollar in vergelijking met 1,2235 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat lichte Amerikaanse olie steeg 0,7 procent in prijs tot 87,73 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder en kostte 103,50 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl